SSS

Kalorimetre diğer adı ile ısı ölçer cihazı, harcanan ısı enerjisini ölçmeye yarayan ölçü aletine verilen isimdir. Isı sayacı olarak da bilinen kalorimetre, mekanik ve elektronik olmak üzere iki bileşenden oluşur. Kalorimetre cihazının en kritik amacı ise ne kadar tüketim yapıldığının ölçülmesidir. Tabi ısının doğru ölçülmesi için iyi bir kalorimetre cihazı kullanımı önemlidir.

Sıcaklık, bir cismin sıcaklığının ya da soğukluğunun bir ölçüsüdür. Bir sistemin ortalama molekülerkinetik enerjisinin bir ölçüsüdür. (1) Isı, belirli sıcaklıktaki bir sistemin sınırlarından, daha düşük sıcaklıktaki bir sisteme, sıcaklık farkı nedeniyle transfer edilen enerjidir. Isı da iş gibi bir enerji transfer biçimidir. Isı sistem sınırlarında ve geçiş hâlinde iken belirlenebilir. Her ikisi de birer eğri fonksiyonudurlar. Bir başka deyişle, ısı ve iş geçiş hâlindeki enerjilerdir. Isı sıcak bir maddenin soğuk maddeye ilettiği sıcaklığı sağlayan bir enerji türüdür. Isı sayacı, harici ve dâhili (Kompakt sayaçlarda gövde üzerindedir.) sıcaklık sensorları ile gidiş sıcaklığını ve dönüş sıcaklığını ölçerek arasındaki farkı hesaplar. Aynı zamanda geçen debiyi de anlık olarak ölçerek tüketilen enerjiyi bulur.

Ultrasonik kalorimetre, Merkezi ısıtma sistemine bağlı olan yerlerde ısıtma sistemlerinin denetlenmesi, kontrol edilmesi ve enerji tüketimlerinin tespit edilmesi kalorimetre adlı cihazlar tarafından sağlanmaktadır. Söz konusu bu kalorimetre cihazları hem hassas olmaları hem de uzun ömürlü pil durumları nedeniyle sıklıkla kullanılırlar. Bütünüyle bu noktalar bakımından değerlendirildiği zaman kalorimetrelerin hassas ölçümlerde yaygın olarak kullanılmış olduklarını belirtmek gerekmektedir. Ayrıca kalorimetre okuma sistemi bakımından TSE standartlarında MID uyumlu standartlarında üretilmiş olduklarından her anlamda nitelikli üretimler arasında yerini almaya devam eder. Ultrasonik Kalorimetrenin Avantajları; * Ultrasonik ölçüm prensibi ile, mekanik sayaçlara göre çok daha hassastır. * Hareketli parça içermediğinden, mekanik sayaçlara göre 2 kat daha uzun ömürlüdür. * Düşük enerji tüketimi ile uzun pil ömrü (10 yıl) sağlar. * Ekran kısmı kalorimetre gövdesinden ayrılarak okunması daha kolay bir yere monte edilebilir.

  • Düşük debilerde ölçüm yapabilme özelliğine sahiptir.
  • Basınç düşümü yapmaz. Filtre ihtiyacı yoktur.
  • MBUS sistemler ile uyumludur. Otomatik sayaç okuma sistemlerinde MBUS konvertör ile kullanılabilir.

Mekanik kalorimetrelerde, cihazın içinden geçen su bir tribüne çarpar. Bu çarpma işlemi ile tribünün devir sayısı ölçülür. Bu sayede hesaplama yapılmış olur. Mekanik kalorimetre cihazları da singlejet ve multijet biçiminde adlandırılır.

Kurulum – teslim süresi montaj yapılacak konut sayısına göre değişkenlik gösterir. Örneğin orta büyüklükte bir apartman için 1-2 gün denilebilir.

Okuma görevlilerimiz sitenize okuma için geldiklerinde binanızda bulunan otomasyon sistemine bilgisayarla bağlanarak tüketim verilerini sayaçlarınız daire içinde ise; daire içine girmeden dijital olarak, sayaçlarınız şaftta ise ve elektronik okumayı desteklemiyor ise üzerinden, eğer otomasyon sisteminiz yok ise yine aynı şekilde sayaçlar üzerinden okunmaktadır.

Binaya gelen faturanın %30’u m2 göre herkese %70’ini ise herkes yaktığı kadar öder.

Yönetmelikteki paylaşım oranlarına göre, merkezi ısınma faturasının ısınmaya harcanan kısmının direkt olarak yüzde 30’u alınıp dairelerin metrekarelerine göre pay edilir. Bu ortak alanlarda kullanılan ısınma enerjisi, sistem kayıpları, asgari ısınma vs. gibi faktörleri içerir.

Ev içerisinde kullanmadığınız odadaki peteklerinizi kapatmak tasarruf sağlamaz aksine diğer odaları da soğutur. Termostatik vanalar ortam ısısına duyarlı vanalar olduğundan ısınabildiğiniz konuma getirirseniz konfor sağlamış olursunuz.

Bunun birden çok sebebi ve etkeni vardır;

  1. TERMOSTATİK VANA PROBLEMİ: Termostatik vana bozuk veya ayarsız olabilir. Termostatik vanaya pislik geldiğinden geçen suyu kapatamıyor olabilir. Yaşanan sorunlardan biri ise pencere ve kapıların kenarlarından gelen soğukla termostatik vanalar ortam ısısını algılayamadığından devamlı su geçişi sağlar ve buda yüksek fatura gelmesine sebep olmaktadır.
  2. Binanız da alt ve üst katın boş olması önemli etkenlerden biridir, ısınmanızı etkileyecek buda faturaya yansıyacaktır.
  3. Havlupanlar diğer peteklere nazaran ısınma katsayısı yüksek olduğundan daha fazla tüketim sağlarlar.